Behandelmethoden

Ik werk oplossingsgericht en gebruik daarbij de methodieken van Cognitieve gedragstherapie, EMDR behandeling en schematherapie. Ik gebruik eHealth-modules zodat je zelf thuis verder kunt werken. De kwaliteitsstandaarden voor de GGZ hanteer ik als basis voor een goed onderbouwde behandeling op maat.

Oplossingsgericht werken

Deze therapie begint steeds met het eind voor ogen. Wat wil je als cliënt bereiken, waar word je blij van? Als therapeut maak ik gebruik van de wondervraag, uitzonderingen en schaalvragen. De cliënt is bepalend voor het succes van oplossingsgerichte therapie. Als therapeut help ik de kracht van cliënt naar boven te halen en te concretiseren. Oplossingsgerichte therapie is goed te combineren met andere, meer probleemgerichte therapieën als gedragstherapie en EMDR. 

Oplossingsgericht werken is een doelgerichte methode, waarbij de volgende uitgangspunten gehanteerd worden:

  1. Als iets werkt, doe er dan meer van.
  2. Als iets niet werkt, doe er dan minder van; doe dan iets anders.
  3. De oplossing hoeft geen verband te hebben met het probleem. Denk dus niet (alleen) lineair.
  4. Verandering vindt voortdurend plaats en is onvermijdelijk: alles verandert altijd, stabiliteit is een illusie.
  5. Als iets ok of goed genoeg is, ga er dan niet aan ‘sleutelen’.
  6. ‘Zoom in’, vertraag en vraag naar details: kleine stapjes kunnen voor grote veranderingen zorgen.

Voordat je, als cliënt, hulpverlener of leidinggevende ‘in de trein stapt’, is het belangrijk te weten waar je naar toe wilt, wat je doel is. Bij oplossingsgericht werken begin je dus met het eind – het doel, de bestemming – voor ogen.

Bron: https://www.oplossingsgerichte-therapie.nl

Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie bekijken we hoe jouw gedachten (cognities) en gedrag jouw klachten in stand houden. Door het onderzoeken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af.

EMDR

EMDR behandeling heet ook wel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR. Dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. 

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Bron: https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/

Schematherapie

Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.

Bron: https://www.schematherapie.nl/home

 Bovenstaande therapieën zijn inzetbaar bij een breed scala aan psychische problematiek. Samen bekijken we wat het beste bij jou past.

Kwaliteitsstandaarden

Ik behandel volgens de GGZ kwaliteitsstandaarden, deze kun je hier vinden: https://www.ggzstandaarden.nl of www.thuisarts.nl.

eHealth

Voor een goede behandeling is het belangrijk dat je zelf ook actief aan de slag kan en gaat. Daarin ondersteun ik je graag. Bij (bijna) elke behandeling gebruik ik daarom Minddistrict: apps en modules waarmee je thuis, via internet, aan de slag kan met oefeningen, tips en informatie. Meer informatie kun je hier vinden: www.minddistrict.com